RT Bolonka.

RT Bolonka.

Hentet fra Russisk Tsvetnaya Bolonka - faktaside.  Pelsstell 

Bolonkaen er en rase som krever noe pelsstell. Jo bedre stelt hunden er, jo penere ser den ut og desto mer myk og god blir pelsen. Det er lettere å holde pelsen lang slik jeg foretrekker, om du følger rådene under. Alt jeg har skrevet varierer selvfølgelig fra hund til hund, men det gir en pekepinn på hvordan det er å stelle en Bolonka.

Børsting:

Bolonkaen børstes ved behov. Først brukes en børste med ståltenner (ikke karde!). Begynn nederst og del pelsen opp slik at du grer litt og litt av gangen, da får du gredd igjennom alt.Husk å gre godt på bena, bak ørene, under magen og barten (her bør du bruke kam). Dette er steder som er lette å glemme og hvor det lett dannes floker. Når du har gredd igjennom hele hunden med børsten, gjør du det samme om igjen med en kam. Har hunden knuter, kan man bruke en god balsamsprsy, f.eks Gliss balsamspray. Spray på litt av denne og gre ut med kammen. Pass godt på at hunden ikke går rundt med masse floker, det er ubehagelig og kan være smertefullt. En ting som er verdt å tenke på er at pelsen faktisk floker seg mindre når den er lang, enn når den er kort! 

Bading

Bolonkaen bør bades ca 1gang i uken/anne hver uke for å holde pelsen ren og flokefri. Bruk sjampo av god kvalitet, da blir pelsen lettere å ha med å gjøre. Jeg kan på det varmeste anbefale sjampoene/balsamene fra "DoubleK Industries". Disse produktene er f. eks tilpasset fargen hunden har, ømfintlig hud, lang pels, kort pels og til og med sjampo som skal være med på å motvirke at hunden får flått på sommeren! Sjampoen er med på å holde pelsen flokefri og lettstelt. Sjampoer å anbefale er "Grimeinator", "Midnight White" , "Emerald Black" og "Desert Almond". Av balsamene anbefales "Re-fur-bish" og "Keri-Kot". Andre merker som anbefales er DogStuff og Summerwinds. Fukt hunden helt. Den skal være gjennombløt Bland sjampo og vann slik det står anvist på flasken i en flaske eller boks og vask hunden med dette. Vask godt på steder som ofte blir ekstra møkkete, f. eks på bena og under magen. Skyll godt ut og gjenta prosessen hvis hunden er veldig skitten. Bruk evt også balsam hvis ønskelig. Jeg opplever at om jeg bruker sjampoen fra "DoubleK industries", behøver jeg ikke nødvendigvis å bruke balsam. Pelsen holder seg fin selv om jeg bare bruker sjampo.

Føning

Etter bading må hunden fønes eller blåses helt tørr. Da slipper hunden å fryse, pelsen floker seg ikke så lett og du unngår eksem/sår hud.Jeg anbefaler å investere i en blåser. Hunden tørker mye fortere og antallet floker reduseres betraktelig.Det er også viktig å føne/blåse hunden etter turer hvor hunden blir bløt. Selv om den "bare" blir litt bløt under magen og på bena, blir hunden kald og unødvendige floker dannes om den må ligge å tørke av seg selv. Har man en blåser er dette gjort på 5min. 

 Ørenapping

Ørene må nappes regelmessig for å unngå infeksjoner osv i ørene. Det er forskjellig fra hund til hund hvor ofte man må gjøre dette. Noen har hår som vokser fort ut, andre har hår som vokser sakte ut igjen, så man må rett og slett ta når det trengs.Man kan bruke fingrene når man napper ørene. Jeg bruker tommelen og pekefingeren og drar forsiktig ut litt og litt hår av gangen. Jeg har blitt anbefalt å la det være litt hår igjen som virker beskyttende på øregangen. Å klippe hårene anbefales ikke, da det vil falle små hår ned i øregangen og irritere. Rens ørene om det er nødvendig. Ørerensemiddel fås kjøpt hos veterinæren.

Kloklipp

Klørne må klippes regelmessig. Igjen avhenger det fra hund til hund hvor ofte dette må gjøres, men siden bolonkaen er en liten rase, bør klørne klippes ofte, for de sliter de ikke så mye ned selv. Noen må klippes en gang i uken, og noen en gang i måneden. Gjør det som passer for din hund. Husk å venne hunden til dette fra den er valp, da blir alt så mye enklere. Jeg kan anbefale klotangen fra Millers Forge. Denne er skarp og gjør det derfor lettere å klippe bare litt og litt av kloen av gangen. I tillegg til kloklipp bør pelsen mellom tredeputene klippes jevnlig. Du har kanskje lagt merke til at pelsen under potene noen ganger er rød? Dette er pga fukt, og kan lett utvikle seg til å bli en soppinfeksjon. Klipper du denne pelsen bort, kan dette lett forhindres. I tillegg klumper ikke snøen seg under potene på vinteren. Bruk en saks med butt ende (kan kjøpes i dyrebutikk) og pass på så ikke du klipper hunden i "svømmehuden" mellom tærne.