Oppdretter skolen 2 2015

Mars 2015


Oppdretterskolen del 2


Reproduksjon og infertilitet handlet det om på dag en av del to av 


Løpetid. Første løpetid kommer alt fra 5 måneder til tispa er blitt to år. Første løpetid er ofte kortere og noen ganger uten eggløsing. Det er ikke anbefalt å parre på første løpetid. Tispa er umoden både mentalt og fysisk. NKKs første registrerings mulighet er når tispa er 18 md. Mange faktorer spiller inn på første løpetid. Arvelige faktorer, ernærings fakturer, andre miljø messige forhold som f. eks andre tisper i flokken, når tispa er ferdig utvokst i høyden o.l

Brunstsyklus hos tispe:


ProØstrus 9 dager (2-21 dager)
Østrus 6-9 dager (4-24 dager)
Metøstrus 60-90 dager (innbilt svarngerskap om tispa ikke er drektig)
Anøstrus hvileperiode.

Feromoner skilles ut under innflytelse av østrogen. Produseres i nyrene og kjønnsorganene, skilles ut med urin og utflod. Løpetidsstart, blodfarget utflod, vulva blir hoven, forandring av adferd. Follikler i eggstokkene og østrogen utvikles 7-9 dager. Tispa begynner å bli klar. Vulvaen blir mykere og blødningen avtar. Brunsten blir regulert av hormoner.


Optimalt parringstidspunkt er når tispa viser brunst, vulvaen er fremdeles svullen, men ikke hard. Tar man progesteronprøve så skal den ligge på 25-60. Hannhunder er flinke til å finne riktig tidspunkt selv. Prolactin gjør at melken utvikles. 

Det er viktig når man driver med avl at det planlegges i generasjoner, en generasjon er ikke nok.

Pubertet hos hannhunder intreffer fra 5-8 måneder. Vises ofte ved at de prøver å parre tisper. Unge hanner har ofte lavt antall spermier, lite bevegelige spermier med lav fertilitet. Det tar flere måneder før spermen er av god kvalitet og er aktive. 

Tispeeier bør sørge for at tjuvparringer ikke finner sted,

Årsaker til at tisper ikke tar seg;¨
Feil parringstidspunkt i 40-80% av tilfellene, stress etter lange reiser og dårlig tid. Adferdsproblemer, dårlig kondisjon, alder, infeksjoner, unormal løpetid, anatomiske defekter, hannhund, Tisper kommer ikke i overgangsalder, de kan bli drektige hele livet,

Ha et reint hundemiljø. Hyppige parringer øker ikke drektighetsprosenten, men øker infeksjonsprosenten isteden. Vi kan få både lukket og åpen livmorbetennelse. Reproduksjonsproblemer kan være arvelig, innavl øker risikoen. Det gir også nedsatt immunforsvar. 

Herpesvirus er en akutt infeksjon hos spedvalper. Stress kan være en utløsende faktor. 4-6 dager inkubasjonstid. Virus spres via slimhinner, eller via blod. Det kan ligge latent i tispa i måneder eller bli helt eliminert. Valper smittes under fødsel eller fra andre valper eller hunder. Kan overføres via blodbanene i drektigheten. Kan forebygges ved vaksine som må gjentas på hver løpetid. Det er vanskelig å teste om en hund har det eller ikke i forkant. 

Hannhund som ikke er istand til å parre normalt, psykisk, svulster, medfødte defekter, skader. Ikke befruktningsdyktige, lavt antall spermier, dårlig kvalitet, manglende evokasjon, defekter og skader, hyppig bruk, dårlig kondisjon og stress. Inseminasjon av frossen sæd. Ved slik inseminasjon så må det tas blodprøve for å få helt eksakt tidspunkt. Det er vanlig å inseminere to påfølgende dager, 4 strå pr inseminering.


Drektigheten varer fra 57 til 70 dager.

Mørkegrønn utflod etter fødsel er nedbrutte celler fra morkake. Hjelp tispa om det trengs, det er ikke hensiktsmessig at hun skal ordne alt på egenhånd gjennom hele fødselen.

Forandring under drektighet:
Oppførsel allerede etter få dager, utflod som ikke lukter, kvalme, matlysten endres. Før fødsel så stopper matinntaket. Vektøkning fra parringstidspunkt til fødsel skal ligge på 15%-35%. Hold tispa i normalt hold. Jur og spener endres etter 2-3 uker, de får også et rosaskjær. Om man ikke kjenner fosterbevegelser betyr ikke at fostrene er døde. De sover faktisk veldig mye. 

Drektighetaundersøkelse
Palpasjon - kjenne på fosterblærene, optimalt 28. døgnet.
Ultralyd - optimalt 25-27 døgnet
Røntgen - optimalt 45 døgnet eller seinere.

Komplikasjoner
Resorpasjon skjer før dag 40 for da dannes beinstrukturen til valpene og fosteret kan ikke lenger absorberes av livmoren.
Abort, døde eller ikke levedyktige fostre.
Mumifikasjon, da tørker fostrene inn, alt bløtvev forsvinner. 
Massurasjon, oppløsning av bløtvev

Fostre dør av mange årsaker.
Livmoren vrir seg, lyskebrokk, medisiner kan gi varige skader på fostre, funksjonelle forstyrrelser.

Foring av drektig tispe. Mindre enn 30% av fosterveksten skjer de første 5-6 ukene av drektigheten. For normalt fram til 5. uke. Ca 60% av vektøkningen skjer mellom dag 40-55. Det er først etter fødsel tispa trenger tilleggsforing og valpefor. Tispa skal være i normalt hold gjennom hele drektigheten.

Forberedelser til fødsel
Næringsrikt for til tispa, medisinsk parafin, håndklær, tepper og sløv saks. Det er valpen som starter fødselen ved å frigjøre hormoner som påvirker tispa. Når progresteronet synker så stiger østrogenet. 

Når er en fødsel ikke normal lenger?
Ingen valp som kommer, grønnsvarte flytninger, 2-3 timer etter at fostervannet har gått. Svake pressveer i 2-4 timer. Sterke veer mer enn 30 minutter. Hunder som ikke har evnen til å føde normalt, ikke produsere melk eller tar seg av valpene sine. 


Dyr til utlandet
Kontakt veterinør og ambassade i landet du skal besøke. Reglene varierer fra land til land. Mattilsynet i Norge vet bare reglene for hvordan du skal få hunden tilbake INN i Norge igjen. Husk at du må gå på rødt i tollen. Pass og ID-merking av hunden samt behandling mot Dvergbendelorm.Hunder merker ingenting, men hos mennesker lager den cyster og i verste fall dør folk.

Foring av diegivende tispe så må en se ann kullstørrelsen. Bruk energi for for å øke melkeproduksjonen og unngå vekttap. Hunder har 4-6 spenepar, hver spene har 6-20 åpninger. 8% av diegivende tisper får jurbetennelse. 3/4 av disse kommer rett etter fødsel. Kan ramme hele kjertlen, mange kjertler eller hele juret. Infeksjonsfare ved, stress rundt fødsel, vanskelig fødsel, mange dødfødte, hevelse i juret som gir dårlig tømming, innbilt svangerskap og infiserte jursvulster.  Det behandles med å tømme juret hyppig, vask med varmt grønnsåpevann, manuell tømming, la valpene suge. Få ut ALT pusset. I alvorlige tilstander må juret åpnes kirurgisk for å få ut all materien. 

Livmorbetennelse kan komme av en vanskelig fødsel med komplikasjoner, valper igjen inne i livmoren, fosterhinner igjen inne i livmoren, fødselshjelp uten tilstrekkelig reinhold. 

Kalsiumnivået er viktig. Både for mye og for lite kalsium gir melkekrampe. Kalsium lagres i knoklene. Gir vi for mye vil vi få en mangel på hormonet som styrer overførselen av kalsium mellom blod og knokler.


DAG 2


søndagen startet med spedvalper. 
Valpen fødes døv og blind. Den skal 20 doble vekten sin før den skal leveres 8 uker seinere. Små raser 10 dobler vekten sin før levering. Valper klarer ikke å regulerer kroppsvarmen sin. Den er avhengig av varme fra mor og søsken. Unngå varmetap på valper og hold kassa varm og tørr!

Valpene er født med et lager av brunt fett som de forbrenner for å holde varmen. Skjelvemekanismen settes først igang ved 6-8 dagers alder. Ved 7 dagers alder har fortsatt valpen 85% REM-søvn, dette avtar ved 2-3 ukers alder. Da får valpen en dypere søvn. Medfødte reflekser gjør at de trykker seg inntil ethvert varmt objekt i nærheten av hodet. Den refleksen forsvinner gradvis ved 4 dagers alder. Etter 3 dager får valpen klørefleks. Den sparker med bakbeina når du klør den på hodet eller magen. Valpene er helt avhengige av at mor gjør jobben sin i valpekassa med massasje så  valpene får tømt tarmen og urinblæra. Det mor ikke gjør MÅ faktisk oppdretteren gjøre. Tisper som ikke har evnen til å ta seg av valpene sine, tas ut av videre avl.


Så er resultatet DØD valp. 82% av en valpekropp er vann, den trenger derfor hjelp til varmeregulereing.

Refleksstyrt urinering avtar rundt 4 ukers alder. Tispa plukker opp alt etter valpene og holder på så lenge hun får lov. Det har ingen hensikt at dette er tispas oppgave, det er oppdretters oppgave å holde valpekassa rein!

At  valpen har øynene åpne betyr ikke at den ser, synssansen blir ikke ferdig utviklet før etter flere måneder. Ørekanalen er helt tett og åpner seg gradvis ved 10-13 dagen. Rundt dag 19 får valpe en forståelse av lyd. Rundt 25 dagen er nervesystemet så langt utviklet at valpen kan orientere seg og gjenkjenne lyder. Valpene skal håndteres fra dag en, det forbereder dem i å håndtere stress i eldre alder. Mye stress de første ukene fører til stor økning av ACTH hormonet som nedsetter valpens evne til å lære.

De første 12 timene er viktige. 5% av antistoffer kommer fra mor før fødsel. 95% kommer med råmelken. Etter 12 timer starter molekylene å lukke porene i tarmen og opptaket er sterkt redusert. Om alle valpene i et kull er urolige er det oftest noe galt med mor. En urolig valp kan ha diare, forstoppelse, infeksjon, ganespalte. Har valpen ganespalte skal den avlives da den ikke klarer å få vakum i munnen når den skal die.

Herpesinfeksjon er akutt hos spedvalper. Blir de smittet før de er en uke, jo mer alvorlig er ingeksjonen. Over tre ukers alder får valpene mildere symptomer. Det finnes ingen effektiv behandling. De kan også forveksles med Fading puppy som er tilsynelatende friske valper som dør før to ukers alder. Man vet ikke forskjellen før valpen blir obdusert.

Adferd har høy arvbarhet, hvordan valpens muligheter utvikles påvirkes av miljøet. Fra 5-12 uker lærer valpen mest om omgangen med mennesker. Sosialiseringsperioden starter ved 3 ukers alder allerede. De beste mødrene har klare grensesettinger for valpene sine. Rangordningen blant hunder starter ikke før ved 3 måneders alder. Fra 5-7 uker vil valpen aktivt begynne å søke tilnærming til andre ting. Assosiere adferd mot stimuli. Det den lærer hos oppdretter vil den huske resten av livet. De må få oppleve mye positive ting. Om du får noen enebarn, så bør de absolutt stimuleres med andre valper. Fra ca 7 ukers alder så lærer og husker de negative opplevelser. Valper trenger utrolig mye søvn, respekter det!

Skal du reise med hund gå på MATTILSYNET sine sider.


Du finner alle skjemaer på sidene til NKK

Kastrering er forbudt i Norge uten medisinsk grunnlag. Det er også forbudt å fjerne sporer og ulveklør,


Tekst og bilder av Lillian F.