Sjekkliste. Valper

Vurderer du å kjøpe valp?

Så gøy! Gratulerer!

Her er en sjekkliste som det er bra å sjekke før du bestemmer deg.

1. Ikke tro på alle de vakre ordene på Facebook og nettsteder. Ingen hund er perfekt. Vi har alle bedre og dårligere sider. Dette gjelder også hunder.

2. På Norsk Kennelklubbs nettside kan du finne all informasjon om foreldrene til den nye valpen din. Der kan du blant annet sjekke fks øyelysning, hoftestatus, albuestatus og en kan se om det er noe problemer på noen av foreldrene eller deres pårørende.

3. Selv om du sjekker helsestatusen i utlandet, hvis din fremtidige valp har en utenlandsk forelder, kan du be om å se papiret på disse sjekkene.

4. Det at det står "Øyelysning" i en annonse, betyr ikke nødvendigvis at hunden har sunne øyne. En øyediagnose er gyldig i 12 måneder. Etter det skal hunden testest igjen hvis det skal være mulig å hevde at den har sunne øyne. Div arvelige øyefeil forekommer på både Schapendoes, Bolonka og Pyrenees gjeterhunder. Tro meg, det er lettere å ha en hund med C-hofte enn en hund som blir blind når den er noen år gammel. Så sjekk at foreldrene til valpen din har "uten anmerkning " om ikke spør hvorfor og les deg opp på div arvelige øyefeil det er på rasen som du velger. Katarakt tar lang tid å modnes så den vises ikke før ca 5 års alder på noen hunder.

Som oppdretter i Norge er du forpliktet til å informere valpekjøpere hvis du avler hunder med mangler ellers bryter du NKKs grunnleggende regler.

Det er aldri garantier når du kjøper hund. De er levende vesener og de er formet av gener så vel som vekst og miljø. HD og AD er til en viss grad arvelige, men miljøet spiller også en viktig rolle i om en hund utvikler hoftedysplasi eller AD.

Det at begge foreldrene har god mentalitet, sunne hofter, albuer og øyne, garanterer ikke at du får en fin og sunn hund. Men det gir de beste forholdene. Da er mye opp til deg som valpekjøper. At du gir valpen din en god oppvekst med mye kjærlighet, akkurat nok mat av god kvalitet, sosialisering, lek og trening.

Så tør å stille spørsmål og spørre. Hvis oppdretteren ikke vil svare på spørsmål om helse og mentalitet og vise papirer om resultater, velger du en annen oppdretter.

Forsikre deg om at valpen du kjøper kommer fra sunne foreldre. Gjør det for valpens skyld, for din egen skyld og for rasens skyld.

Lykke til med ditt nye familiemedlem💝

 

Her er det 4 hoved databaser som en kan hente fks helse infornmason på div hunderaser. 

1. NKK. http://www.nkk.no/

2. SKK. https://hundar.skk.se/Avelsdata/Initial.aspx

3. FKK. https://jalostus.kennelliitto.fi/frmEtusivu.aspx?Lang=sv

4. DKK.  https://www.hundeweb.dk/