BERGER

Titita, min første Berger.

HISTORIE

Berger des pyrenees.Poil long.

Frankrike. Hanhund. 40-48 cm. Tiper 38-46 cm.
+-2 cm.
Til tros for liten størelse og vekt utstråler den et maksimum av energi.Alltid med et meget våkent og granskende uttrykk som sammen med meget livlige bevegelser gir et karakterisk helhetsinntryk, ulik andre raser.
Den er modig,oppfinsom liten hund som viser initativ,og er meget lojal.
Naturlig sta, trenger en fast, men kjærlig hand.
Ofte reservert overfor fremmende.

Pyreneiske gjeterhunden har funnes like lenge som en har drivet med boskapsavel i de franske Pyreneerna.Dem er avlet fram for å kunne jobbe oavbruten og intensivt, i tøft tereng og hart klima.
Dem lærer seg blixtsnabbt,både det som er bra og det som er dårlige.

Det er mor eller fars ork og energi som setter grenser for kor mye moro en kan ha med denne rase.
Dem blir no brukt til. Agility,Lydighet,Bruks,Freestyle og gjeting. 

Er du ute etter en hund som har glimt i øye og en rev bak øre. Ja då kan du lese meir om denne rasen.

Rasestandaren finner du på .
http://www.nkk.no
En kan også søke på
Berger des pyrenees.
Då får en opp mange linker.
Lykke til.Tekst og bilder hentet frå hemesiden til
Norsk Pyreneer hund klubb. http://www.nphk.org/

Historie

 

Pyreneisk gjeterhund er en middels stor gjeterhund på 8-18 kg med opprinnelse i de franske Pyrénéene. Bøndene hadde en gårdshund av en større type, mens gjeterne foretrakk en mindre hund. Det hersker mye usikkerhet og delte meninger om rasens opprinnelse og ingen kan sies og ha  funnet ”fasiten”. Det finnes flere teorier:

- Den vanligste teorien er at rasen stammer fra Tibetansk terrier.

- Franskmennene har alltid hatt sterke regionale følelser og mange tror at BdP stammer fra en vill hund i Pyrénéene.

- Det finnes også en teori at denne rasen på lik linje med andre gjeterhunder med mer eller mindre lang pels, stammer fra den russiske gjeterhunden.

 

I 1769 kom den første publikasjonen som fastslo rasens eksistens.

På grunn av den dårlige kommunikasjonen mellom de isolerte dalførene, var innavl vanlig, og det fantes mange ulike typer i rasen. Man snakker fortsatt om de 7 ulike ”daltypene” fra: Arbazzie, Alun, Bagners, Cauterets, Labeda, Lesponne og St.Beat. De forskjellige typene gjorde det vanskelig for rasen å bli godkjent som egen rase.

 

Før første verdenskrig var rasen helt ukjent utenfor Pyrénéene, men under krigen ble disse små hundene brukt som rapporthunder over grensen til Spania, hvilket gjorde de mer kjent. Den franske raseklubben ble stiftet i 1923 (RACP) og etter 3 års arbeid godkjente klubben 2 varianter av rasen og rasestandardene ble skrevet. Den vanligste varianten er ”poil long” (poa lång) som betyr lang pels. Og så har vi den mer sjeldne ”face rase” (fass rass). Sistnevnte heter i Norge pyreneisk gjeterhund m/korthåret hode. Populært kalles rasene ofte for berger (uttales bærsjèr med trykk på siste stavelse). Stamboken er fortsatt åpen, hvilket betyr at hunder med uregistrerte foreldre under gitte forutsetninger, kan registreres.

 


Utseende på rasen vår

Poil long:

Pelsen hos ”poil long” er lang eller halvlang, og strukturen ligner en mellomting mellom saueull og geiteragg. I ansiktet skal pelsen gi et inntrykk av at hunden går i motvind. Fra midjen og bakover er det ofte mer pels som lett floker, og noen velger å la dette bli cadenetter eller matelotter (dvs. snorer eller plater). Dette regnes som rasens nasjonaldrakt i hjemlandet. For å danne cadenetter trenger man å ”dele flokene” regelmessig. Dersom man ikke ønsker cadenetter trengs en gjennom-børsting en gang i blant.  I unghundperioden floker pelsen ekstra og snø og kvister fester seg veldig lett i pelsen. Den voksne pelsen er forholdsvis enkel å stelle, og skal ikke klippes-/trimmes eller bades for ofte. Hos enkelte kan det være behov for å tynne noe på ørene til utstilling for å holde disse ”lette” slik at det rette uttrykket kommer frem.

Face rase:

Face rase har kort og flat pels i hodet. På kroppen er den halvlang med faner på benenes bakside. Pelsen har en glattere struktur og danner ikke floker.Uten tvil en mer lettstelt pels enn poil long.

 

Helhet

Poil long:

Helheten skal være lett, aldri lavstilt eller ha et tungt uttrykk. Kroppen skal være rektangulær med en lett benstamme. V-formet hode med lette små bevegelige ører som er tippet. Hodet bæres normalt høyt, men i raskt trav senkes det og blir en forlengelse av rygglinjen. Rasenbeveger seg med relativt korte steg, men bevegelsene skal være lette, flytende og marknære.

Face rase:

Face rase skiller seg utseendemessig ut på noen punkter i tillegg til pelsen. Snuten skal være noe lengre, den er mer høystilt og kvadratisk bygget.  Likeledes har den normalt mer åpne vinkler og derav et kortere steg.

 

Medfødt stumphale forekommer i begge variantene. I rasens hjemland Frankrike var det tidligere vanlig å kupere både ører og hale. I 2007 kom forbud mot ørekupering. Innenfor Norges grenser kan ikke kuperte hunder stilles, verken på utstilling eller i andre aktiviteter arrangert av Norsk Kennel Klubb (NKK). Unntak finnes dog ved særskilt tillatelse utstedt av Statens Dyrehelsetilsyn.

 

 

Farger

Fargene er i alle nyanser, med eller uten svarte hår

v Fawn (gyllen med eller uten svart maske)

v Grått (i alle nyanser)

v Harlekin (kalles også blue merle)

v Brindle (tigret i ulike fargenyanser)

v Sort

 

 

 

FARGER

 

Øverst til venstre: sort

Øverst, midten: grått

Øverst til høyre: fawn

Nederst til venstre: Brindle

Nederst til høyre: Harlekin

 

 

Temperament

Pyreneisk gjeterhund er en rask, aktiv og energisk hund med meget stor arbeids-kapasitet. Den utstråler livsglede, er nysgjerrig og får med seg alt som skjer i dens omgivelser. Vaktinstinktet er i utgangspunktet stort og den er flink til å varsle når noe skjer. Rasen er meget lettlært (på godt og vondt) og har stor flokkfølelse, men er samtidig mer egenrådig, selvstendig og initiativrik enn f.eks border collie. En pyreneisk gjeterhund-eiers utfordring er å hele tiden ligge et steg foran den oppfinnsomme og smarte  hunden.

Rasen kan være mistenksom og reservert ovenfor fremmede. Det kreves mye sosialisering og miljøtrening fra første stund både ovenfor mennesker og andre hunder.

 

Bruksegenskaper

Pyreneisk gjeterhund trives best med et aktivt liv. Med stor entusiasme stiller den opp på all form for trening, så som lydighet, agility, bruks, freestyle eller gjeting. Den elsker å løpe fritt, og er såpass aktiv at den ”mosjonerer seg selv”. Den elsker  å være med på alt som skjer. En eier av pyreneisk gjeterhund bør være en aktiv person-/familie, som er innstillt på å legge ned en god del tid på hunden,både med tanke på fysisk og psykisk mosjon. Til gjengjeld får man et unikt sjarmtroll som gir mang en latterog fantastiske opplevelser tilbake.

 

 

 

Pelsen på face rase:

 

 

Middels lang eller noe kortere på kroppen,

lengst på nakken og manken med 6-7 cm,

til 4-5 cm på ryggens midtlinje.

 

 

Pelsen på poil long:

 

Enten lang eller middels lang, alltid tett,

nesten flat eller lett bølget. Tykkere og

mer ullen over bakparti og lår.

Struktur noe mellom geitehår og saueull.

Hos enkelte kan blandingen av grov pels

og ullpels gjøre at pelsen virker

tykkere over kryss og lår, eller danne

snorer (cadenetter )

eller matter som dekker krysset som

taksten. Disse kalles for nasjonal drakt

 


:D :D :D :D :D


Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Camilla | Svar 23.01.2011 13.01

Nydlige hunder!

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

26.07 | 14:05

Hei, har dere valper til salgs?

...
15.07 | 19:55

Hei
Ring meg så tar vi oss en prat.
95750195

...
15.07 | 19:22

Jeg har nettopp mistet min hund som ble 13 år nå i vår. Jeg er nå på utkikk etter en ny valp. Er det muligheter for å kunne få kjøpe en valp så snart som mulig.

...
12.02 | 21:25

Håper det går bra med både deg og hunden din Ingunn. Trist når slike ting skjer. Gleder med til å følge med på bilder av valpene.

...
Du liker denne siden